ᴛʜᴇ ʜɪɴᴅᴜ ᴠᴏᴄᴀʙᴜʟᴀʀʏ (Date : 04-09-2021)

ᴛʜᴇ ʜɪɴᴅᴜ ᴠᴏᴄᴀʙᴜʟᴀʀʏ (Date : 04-09-2021)

ᴛʜᴇ ʜɪɴᴅᴜ ᴠᴏᴄᴀʙᴜʟᴀʀʏ


1. ENTANGLE (VERB): (उलझाना): Intertwine
Synonyms: Entwine, Tangle
Antonyms: Disentangle
Example Sentence:
Fish attempt to swim through the mesh and become entangled.

2. SEGREGATION (NOUN): (अलगाव): Separation
Synonyms: Setting apart, Isolation
Antonyms: Integration
Example Sentence:
The segregation of pupils with learning difficulties was done.

3. AFFORDABLE (ADJECTIVE): (किफायती): Inexpensive
Synonyms: Reasonably Priced
Antonyms: Unaffordable
Example Sentence:
Homes have become affordable now and is no more a luxury.

4. ACCIDENTAL (ADJECTIVE): (आकस्मिक): Fortuitous
Synonyms: Chance, Adventitious
Antonyms: Intentional
Example Sentence:
Land might be let at a fixed rent but accidental loss falls on the tenant.

5. ROUGHLY (ADVERB): (लगभग): Approximately
Synonyms: About, Around
Antonyms: Exactly
Example Sentence:
We all took a walk of roughly 13 miles from our hotel.

6. PREDATORY (ADJECTIVE): (हिंसक): Predacious
Synonyms: Carnivorous, Hunting
Antonyms: Defensive
Example Sentence:
Species of shark are usually predatory.

7. EXACERBATE (VERB): (ख़राब करना): Worsen
Synonyms: Aggravate, Compound
Antonyms: Improve
Example Sentence:
Her condition exacerbated on the flight.

8. RETRACT (VERB): (वापस लेना): Pull in
Synonyms: Draw in, Pull back
Antonyms: Extend
Example Sentence:
She retracted her hand as if she’d been burnt.

9. REFORM (VERB): (सुधारना): Improve
Synonyms: Better, Refine
Antonyms: Preserve
Example Sentence:
The Bill will reform the tax system.

10. CRITICAL (ADJECTIVE): (अवरोधक): Censorious
Synonyms: Condemnatory, Condemning
Antonyms: Complimentary
Example Sentence:
I was very critical of the previous regime.

दैनिक समसामयिकी 04-09-2021


प्रश्न 1. केंद्र सरकार ने ‘समूह ग’ की नौकरियों में कितने नए खेलों को शामिल कर उनको स्पोर्ट्स कोटा के तहत नौकरी देने की घोषणा की है ?
उत्तर – 20 नए खेल

प्रश्न 2. बिग बॉस 13 के विजेता सिद्धार्थ शुक्ला का निधन कितने वर्ष की उम्र में हुआ ?
उत्तर – 40 वर्ष

प्रश्न 3. किस राज्य सरकार ने “Innovation Mission Punjab” की शुरुआत की है ?
उत्तर – पंजाब सरकार

प्रश्न 4. केंद्रीय आयुष मंत्री का नाम बताइए, जिन्होंने हाल ही में विज्ञान भवन में “वाई-ब्रेक” मोबाइल ऐप्लिकेशन लॉन्च किया है ?
उत्तर – सर्बानंद सोनोवाल

प्रश्न 5. किस राज्य सरकार ने राजीव गांधी राष्ट्रीय उद्यान का नाम बदलकर ‘ओरंग राष्ट्रीय उद्यान’ करने की घोषणा की है ?
उत्तर – असम सरकार

प्रश्न 6. IIT रोपड़ और कानपुर के वैज्ञानिकों और किस विश्वविद्यालय के प्रबंधन अध्ययन संकाय द्वारा विश्व का पहला “प्लांट बेस्ड स्मार्ट एयर-प्यूरिफायर” विकसित किया है ?
उत्तर – दिल्ली विश्वविद्यालय

प्रश्न 7. NPCI के मुताबिक, इस वर्ष किस महीने में यूपीआई के द्वारा 3.55 बिलियन का लेन-देन दर्ज दिया गया है ?
उत्तर – अगस्त 2021

प्रश्न 8. किस विश्वविद्यालय की रिपोर्ट के मुताबिक, वायु प्रदूषण के कारण भारतीयों का जीवन 9 वर्ष तक कम हो सकता है ?
उत्तर – शिकागो विश्वविद्यालय

प्रश्न 9. जम्मू-कश्मीर के अलगाववादी नेता सैयद अली शाह गिलानी का कितने वर्ष की उम्र में निधन हुआ ?
उत्तर – 91 वर्ष

प्रश्न 10. राज्यसभा के पूर्व सांसद और किस पेशे से सम्बंधित चंदन मित्रा का 65 साल की उम्र में निधन हो गया है ?
उत्तर – पत्रकार

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *